menu
Emanet bırakılan bir şey, sahibinin izni olmadan başka birisine emanet edilebilir mi
Emanet bırakılan bir şey, sahibinin izni olmadan başka birisine emanet edilebilir mi
Emanet bırakılan bir şey, sahibinin izni olmadan başka birisine emanet edilebilir mi? İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun “ Emanet bırakılan bir şey, sahibinin izni olmadan başka birisine emanet edilebilir mi?" sorusuna cevabı...

Diyanet Fetva

Emanetin, bizzat kendisine emanet edilen kişi veya onun aile fertlerinden biri tarafından korunması gerekir. Dolayısıyla, sahibinin izni olmadan korunması için başkalarına emanet olarak bırakılması caiz değildir. Şayet emanet edilen kişi, emaneti bir başkasına bırakır ve bu emanette de zarar meydana gelirse, zararın tazmin edilmesi gerekir (Mergınânî, el-Hidâye, VI, 212).

Bu durumda emanet veren, zararını dilerse emanet verdiği ilk şahsa, dilerse emaneti kabul eden ikinci şahsa tazmin ettirir. İlk şahsa tazmin ettirirse bu şahıs ikinciden tazmin talebinde bulunamaz. İkinci şahsa tazmin ettirirse bu ikinci kişi birinciden tazmin talebinde bulunabilir. (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 476). Ancak zarar, ikinci şahsın kasıt ve kusuru sebebiyle meydana gelmiş ve mal sahibi bu zararı ilk şahsa tazmin ettirmiş ise, bu kişi ikinci şahıstan tazmin talebinde bulunabilir. (Mecelle, md. 790).

Facebook Yorumları