menu
İÇKİ; KÖTÜLÜKLERİN ANASI
İÇKİ; KÖTÜLÜKLERİN ANASI
Haftanın Vaazı.. "İçki; kötülüklerin anası" konulu 04.06.2021 tarihli Cuma vaazı sitemize eklenmiştir.

Değerli Kardeşlerim!

İslâm âlimleri dinin gayesini anlatırken, bizzat ayet ve hadislerden istifade ederek şu ana maddeleri tespit etmişlerdir:

-Dini muhafaza, Aklı muhafaza, Nefsi muhafaza, Nesli muhafaza, Malı muhafaza.

Aklın Önemi

Peygamber (sas) Efendimiz şöyle buyurur:

قِوَامُ الْمَرْءِ عَقْلُهُ، وَلَا دِينَ لِمَنْ لَا عَقْلَ لَهُ

İnsanı insan yapan aklıdır, aklı olmayanın dini de yoktur” (Beyhakî, Şuab-ı İman, 4/355)

Allah cc insan sağlığına ve mutluluğuna zarar veren her şeyi haram kılmış, yasaklamıştır. İçki bu zararlı alışkanlıklardandır.

İçkinin Haram Kılınması

İçki hakkında Kuran-ı Kerîm’de dört ayet vardır. Dört aşamada haram kılınmıştır. Birinci ayet şöyledir:

I. Aşama

وَمِنْ ثَمَرَاتِ النَّخِيلِ وَالْأَعْنَابِ تَتَّخِذُونَ مِنْهُ سَكَرًا وَرِزْقًا حَسَنًا إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içki hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır.” (Nahl-67)

Bu ayetin içkinin helal veya haram olması ile ilgisi yoktur. Ayet, insanların bu meyvelerden içki yaptıklarını ifade ediyor. Ayrıca içkinin bu meyvelerden elde edildiği belirtilmekle beraber, ona rızık denmemiş, güzel rızka karşılık zikredildiği için güzel bir şey olmadığına işaret edilmiştir.

II. Aşama

Ashaptan Hz. Ömer ve diğer bazıları Efendimize gelerek:

Ey Allah’ın Resulü, şarap hakkında bize bir fetva ver çünkü o, aklı gideriyor, dediler. Bunun üzerine şu ayet indi:

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ

Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: “Onlarda hem büyük günah hem de insanlar için (bazı zahirî) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.” Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “İhtiyaçtan arta kalanı.” Allah, size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz.” (Bakara-219)

Bu, içki hakkında nazil olan ikinci ayettir. Bu ayette içki ve kumarda büyük günah olduğu bildirilmekle beraber, yasaklandıklarına dair kesin bir ifade yer almamış ancak bunlarda insanlar için büyük günah olduğu bildirilmiştir. Pek çok kimse Kur’an’ın bu ifadesinden içki ile ilgili anlamak istediklerini öğrenmişler ve bunları terk etmişlerdir. Çünkü Kuran bunlardaki günahın faydalarından daha büyük olduğunu bildiriyor. Düşünen insan için bu ifade yeterlidir. Ve de öyle olmuştur. Ancak ayette kesin yasak ifadesi yer almadığı için içmeye devam edenler de olmuştur.

III. Aşama

Sonra bir namaz olayı meydana gelmiştir. Rivayete göre Abdurrahman b. Avf bir grup insanı evine davet etmiş, yemiş ve içmiş sarhoş olmuşlar. Bu halde namaza kalkmışlar. İçlerinden biri imam olmuş ve namazda Kâfirun Suresi’ni okurken, “Ey kafirler, sizin taptığınıza ben tapmam!” yerine sarhoşluk sebebiyle “Ey kafirler, sizin taptığınıza ben taparım!” şeklinde yanlış okumuş ve fahiş bir hata yapmıştır. Bu olay üzerine ise şu ayet nazil olmuştur:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ وَأَنْتُمْ سُكَارَى حَتَّى تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ

Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” (Nisa-43) Bu ayet içki hakkında inen üçüncü ayettir.

IV. Aşama

Bir gün İtban b. Malik, Sad b. Ebi Vakkas ile birkaç kişiyi yemeğe davet etmiş, yemiş içmişler. Sarhoş olduklarında övünmeye ve şiir söylemeye başlamışlar. Bu sırada Sad, Ensar’dan birini şiirle yerince, o da bir şey ile başına vurup yarmıştı. Bunun üzerine Sad Efendimize giderek şikâyette bulunmuştu. Efendimizin, “Allah’ım, şarap hakkında bize, yeterli beyanda bulun” diye dua etmesi üzerine içki ve kumarı kesin olarak yasaklayan dördüncü ve son ayet nazil oldu:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide-90)

Muhterem Müminler

Görülüyor ki, içki tedricen haram kılınmıştır. Esasen hükümlerin teşriinde İslam’ın izlediği yol budur. Aşırı derecede içkiye düşkün olan toplum, kademe kademe böyle bir yasağa hazırlanmış, kesin yasaklandığı bildirilince de hemen bu yasağa uymuştur. Son inen ayet, içkinin kesin haram kılındığını bildirince içki içenler ve içki içmeyi alışkanlık haline getirenler, Allah’ın emri karşısında hiç tereddüt etmeden içkiyi bırakmışlar ve içki ile ilgili her şeyi kırıp yok etmişlerdir.

Bu konuda Enes b. Malik şöyle diyor:

Şarabın haram kılındığı gün ben Ebu Talha’nın evinde, oradakilere şarap sunuyordum. İçkileri koruk ve hurma şarabı idi. Bir de baktım biri sokakta çağırıyor. Ebu Talha bana, çık da bak neymiş, dedi. Çıktım baktım birisi: Şarap haram kılınmıştır, diye bağırıyor. İçeri girdim durumu bildirdim. Ebu Talha bana: Çık da o içkiyi dök” dedi, ben de çıktım döktüm.” (Müslim, Eşribe, 1.) Ayette yasaklanan Hamr şaraptır. Aklı bürüyüp örttüğü için şaraba hamr denmiştir.

İbn Ömer diyor ki:

Şarabı haram kılan ayet indiği zaman şarap beş şeyden; üzümden, hurmadan, buğdaydan, arpadan ve darıdan yapılırdı. Şarap dışındaki sarhoşluk verici içkilerin de şarap hükmünde olduğu Efendimiz tarafından bildirilmiş, şöyle buyurulmuştur:

كُلُّ مُسْكِرٍ خَمْرٌ، وَكُلُّ مُسْكِرٍ حَرَامٌ، وَمَنْ شَرِبَ الْخَمْرَ فِي الدُّنْيَا فَمَاتَ وَهُوَ يُدْمِنُهَا لَمْ يَتُبْ، لَمْ يَشْرَبْهَا فِي الْآخِرَةِ

Sarhoş eden her şey içkidir ve sarhoş eden her şey haramdır. Kim dünyada içki içer ve ona müptelâ iken tövbe etmeden ölürse ahirette (cennet şarabından) içemez.” (Müslim, Eşeribe, 73.) Efendimiz’in beyanı ile anlaşılan odur ki, bugün ki türevleri ile beraber bütün alkollü içecekler haram kılınmıştır.

Yine Efendimiz buyuruyorlar ki:

مَا أَسْكَرَ كَثِيرُهُ، فَقَلِيلُهُ حَرَامٌ

Sarhoş eden her şey içkidir ve sarhoş eden her şey haramdır.” (Müslim, Eşribe, 74.)

İslâm Dini bu dört aşamada içkisiz bir hayat yaşayamayan bir toplumdaki içki sorununu çözmüştür.

İçki ile Tedavi

İçki ile tedaviye gelince, Tarık b. Süveyd, Efendimize şarabın hükmünü sormuş, Efendimiz de onu şaraptan menetmişti. Bunun üzerine Tarık: “Ama ben onu sadece ilaç için yapıyorum, deyince, Efendimiz: “O ilaç değil, derttir” (Müslim, Eşribe, 12.) buyurmuştur.

Ancak gerek içki ve gerekse diğer haram olan şeylerin hastalığı tedavi edeceği kesin olarak bilinir ve başka ilaç da bulunmazsa o takdirde haram olan bir şey ile tedavi caiz olur. Nitekim Kuran’da haram olan şeyler bildirildikten sonra şöyle buyuruluyor

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Bakara-173)

İçkinin Zararları

Kardeşlerim!

İçki yasaklanmıştır. Çünkü içkinin pek çok zararları vardır.

1. İçki insanlar arasına düşmanlık ve kin sokar, birlik ve kardeşliğe zarar verir. İçkinin yasaklandığını bildiren ayette şöyle buyuruluyor:

إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ

Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide-91)

Çünkü içki, sinir sistemini bozarak, cinayetlere varan kavgalara yol açar. Zaman zaman gazete sütunlarına yansıyan, radyo ve televizyon haberlerinde yer alan kavga ve cinayetlere büyük ölçüde içkinin sebep olduğu görülmektedir.

2. Yine ayette içkinin insanı Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoyduğu ifade buyurulmaktadır. Zamanının bir kısmını içki masasında geçiren kimse bu süre içinde namaz kılmayı ve Allah’a ibadet etmeyi unutur ve en kıymetli sermayesi olan vaktini bu masada boşuna geçirmiş olur.

3. İçki, insanın aklını başından alır. Zaten içkiye Hamr denmesi, aklı örttüğü, kafayı dumanlandırdığı içindir. Bugün büyük ölçüde can ve mal kaybına sebep olan ve pek çok kimsenin sakat kalması sonucunu doğuran trafik kazalarının bir kısmı, sürücülerin alkollü araç kullanmasından meydana gelmektedir.

4. İçki insan sağlığını da olumsuz şekilde etkiler. Mide ve akciğer gibi iç organlarda yaptığı tahribat ile vücudun çalışma düzenini bozar. İçki sadece içenlere zarar vermekle kalmaz. Tıp uzmanlarının bildirdiğine göre içki, içenin soyundan gelen çocuklara da zarar verir. Alkolik babanın çocuklarının geri zekalı ve şizofrenik olma ihtimali fazladır.

5. İçki aile hayatını felce uğratır. İçki içen insanların çoğu aile ve çocuklarını ihmal eder. Gece geç saatlerde eve gelir. Eşi ile devamlı kavga halinde bulunur. Böyle huzursuz bir aile varlığını sürdüremez. Sürdürse bile bu ailede büyüyen çocuklar rahatsız ve tedirgin olur. Anne ile babanın devamlı kavga etmesi onları rahatsız eder. Bu yüzden boşanan ailelerin sayısı az değildir.

6. İçkiye harcanan para aile bütçesini de olumsuz şekilde etkiler. Alın teri dökülerek kazanılmış olan paranın içki ve kumar gibi meşru olmayan yerlerde harcanması aileyi ekonomik yönden sıkıntıya sokar.

Görülüyor ki içki fert için olduğu kadar toplum için de bir felakettir. Bunun içindir ki Efendimiz şöyle buyurmuştur:

اجْتَنِبُوا الْخَمْرَ فَإِنَّهَا أُمُّ الْخَبَائِثِ

İçkiden sakının! Çünkü o kötülüklerin anasıdır.” (Nesaî, Eşribe, 44.)

Başka bir hadiste de Efendimiz şöyle buyurur:

وَمَنْ شَرِبَ الْخَمْرَ فِى الدُّنْيَا فَمَاتَ وَهُوَ يُدْمِنُهَا لَمْ يَتُبْ لَمْ يَشْرَبْهَا فِى الْآخِرَة

Kim dünyada içki içer ve ona müptelâ iken tevbe etmeden ölürse âhirette (cennet şarabından) içemez.” Rabbim bizleri içki ve nesillerimizi içki gibi günahlara müptela olmaktan muhafaza eylesin.

Muhterem Müminler Biliyor musunuz?

Dünya sağlık örgütünün verilerine göre; Dünyada gerçekleşen cinayetlerin yüzde 85’nin, şiddet olaylarının yüzde 50’sinin, trafik kazalarının yüzde 60’nın, kadın cinayetlerinin yüzde 70’nin içki ve alkol bağımlılığından kaynaklandığını biliyor muyuz?

Ve yine,

Her yıl 3,5 milyon insan alkole bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir.

Alkol tüm dünyada önlenebilir ölüm ve yaralanmaların üçüncü temel nedenidir.

Alkolden doğan maddi zarar alkolden elde edilen gelirden çok daha fazladır.

Eğitimde başarısızlık, suça eğilim, alkole bağlı sağlık problemleri alkol kullanımıyla doğru orantılı olarak artar.

Peki ne yapmalıyız?

Bağımlı kişinin davranışlarının sonuçlarını görmesine yardımcı olmalıyız.

Samimi ilgi gösterin, alkol probleminin bir hastalık olduğunu unutmamalıyız.

Bağımlılık tedavi metotları hakkında bilgi sahibi olmalı ve bağımlıya bunlardan bahsetmeliyiz.

Ne yapmamalıyız?

Nefret, düşmanlık, kötü söz söyleme, lanetleme, ahlak dersi vermek gibi yaklaşımlardan uzak durun ve ona yardım etmeye çalıştığınızı unutmayın.

Saklamak, çevreye belli etmemeye çalışmak sorununun daha derinleşmesine neden olacaktır.

Değerli Kardeşlerim!

Şunu asla unutmayalım ki İslam günaha düşmandır, günahkara değil! Bu aziz dinin mensupları olarak bizlerde tavrımızı günahtan yana almalı, günahkara yardımcı olmanın yollarını aramalıyız. Dolayısıyla bizler içki ve alkol tüketimine karşı Allah’ın haram kıldığı bir günah olması hasebiyle tepkimizi koyarken, içkinin müptelası olmuş kardeşlerimize bu yolun yanlışlığını hatırlatıp bu yönüyle sahip çıkmalıyız. Bu insan, bizim insanımız. Kimimizin babası, kimimizin kardeşi, oğlu, amcası…vs. bizim kardeşlerimiz. Müslüman bu insanlar.

Vaazımı bitirirken Rabbimizden niyazımız şudur:

Rabim günaha karşı gerekli hassasiyeti gösterebilmeyi bizlere nasip eylesin. Bizleri ve nesillerimizi içki gibi haram kıldığı günahlardan muhafaza eylesin. İçki içmek gibi bir günaha dalmış kardeşlerimize de bu bağımlılıktan kurtulabilmeyi nasip eylesin.

Cumamız mübarek olsun!

DOSYAYI İNDİR

Bilal Polat / Adapazarı İlçe Vaizi

Facebook Yorumları